Visi bloga raksti
Transports

Kas ir Bonus-Malus klase?

2024. gada 14. marts
Visi bloga raksti
Transports

Kas ir Bonus-Malus klase?

2024. gada 14. marts

Bonus-Malus… sounds like a Harry Potter spell. But do you really know what it is? The bonus-malus class is an important part of the Mandatory Third-Party Motor Vehicle Liability (MTPL) system in Latvia. It provides an objective assessment of insurance risk and influences the calculation of the MTPL policy price and has been in operation since 2006.

  1. Kas ir Bonus-Malus sistēma? Tā ir vienota metode, kas ļauj izvērtēt augstākas un zemākas riska pakāpes šoferus un objektīvi noteikt OCTA polišu cenas. Šajā procesā tiek ņemts vērā personas izraisīto ceļu satiksmes negadījumu skaits un apdrošināšanas dienu skaits konkrētā periodā. Visi sistēmas dalībnieki ir apkopoti vienotā datubāzē, kurā ietverti visi autovadītāji un informācija par viņiem.
  2. Bonus-Malus subjekts. Tas ir jēdziens, kas attiecas uz personu, kurai tiek vērtēta un rēķināta Bonus-Malus klase. Šī persona var būt transportlīdzekļa īpašnieks vai turētājs. Svarīgi atcerēties, ka klasi piešķir nevis transportlīdzeklim, bet gan BM subjektam. Tātad, ja kāds cits brauc ar Tavu auto un izraisa negadījumu, tas ietekmēs Tavu Bonus-Malus klasi.
  3. Bonus-Malus klases. Bonus-Malus sistēmā ir 17 klases. 1. līdz 5. klase ir augstāka riska (Malus klase), un tās piešķir šoferiem, kuri biežāk izraisa negadījumus. BM subjektam šajā klasē jārēķinās ar augstākām OCTA polises cenām. Savukārt 7. līdz 17. klase (Bonus) tiek piešķirtas tiem BM subjektiem, kuri uz ceļa uzvedas prātīgi un regulāri iegādājas OCTA polises.

Tātad, Bonus-Malus klase ir svarīga, lai izvērtētu un pielāgotu OCTA apdrošināšanas polises atbilstoši katras personas riska pakāpei un uzvedībai ceļu satiksmē.

Kā aprēķina Bonus-Malus klasi?

Bonus-Malus klase tiek aprēķināta, ņemot vērā BM subjekta pēdējo 11 gadu apdrošināšanas vēsturi. Lai noteiktu paaugstinātu Bonus-Malus klasi, transportlīdzeklim jābūt apdrošinātam vismaz 275 dienas gadā. Pretējā gadījumā transportlīdzeklim saglabājas 6. klase. Bonus-Malus klase tiek automātiski pārrēķināta vienreiz gadā – 15. septembrī.

Kā aprēķina OCTA apdrošināšanas cenu?

OCTA apdrošināšanas cena ir atkarīga no vairākiem faktoriem un var atšķirties atkarībā no transportlīdzekļa veida, autovadītāja pieredzes, Bonus-Malus klases un citiem apstākļiem. Lai noteiktu konkrēto cenu, ir nepieciešams ņemt vērā šādus faktorus:

  1. Bonus-Malus klase. Jo augstāka Bonus-Malus klase, jo zemāka apdrošināšanas cena. Ja esi uzrādījis labu apdrošināšanas vēsturi un izvairījies no negadījumiem, tas var ietekmēt cenu pozitīvi.
  2. Transportlīdzekļa veids. Cena atšķiras atkarībā no transportlīdzekļa veida – automašīna, motocikls vai cits transportlīdzeklis.
  3. Apdrošinātājs. Dažādi apdrošinātāji piedāvā dažādas cenas un pakalpojumu piedāvājumus. BTA piedāvā vairākus papildu ieguvumus, lai nodrošinātu Tavu drošību un mieru:
    • Citu apdrošināšanas veidu kombinācija. BTA Tu vari iegādāties arī citus apdrošināšanas veidus, piemēram, ceļojuma apdrošināšanu, nelaimes gadījumu vai mājas apdrošināšanu.
    • 24/7 klientu atbalsts. BTA nodrošina klientu atbalstu jebkurā diennakts laikā. Ja rodas jautājumi vai nepieciešama palīdzība, varat sazināties ar BTA speciālistiem.
    • Ātrs un vienkāršs apdrošināšanas process. BTA piedāvā ērtu un saprotamu apdrošināšanas procesu – iegādājies polisi ātri un ērti tiešsaistē vai sazināties ar BTA filiāli.
  4. Papildu seguma apjoms. Ja vēlies papildu OCTA apdrošināšanas segumu, piemēram, BTA piedāvā sekojošas OCTA papildu seguma iespējas:
    • Atlīdzība pie sava apdrošinātāja. Tev nevajadzēs vērsties pie cita apdrošinātāja, ja pēc negadījuma Tavam auto nodarīti zaudējumi un vainīgs ir otrs autovadītājs. BTA veiks atlīdzības lietas noregulēšanu un izmaksu par Tava auto remontu.
    • Palīdzība uz ceļa. Tehniskā palīdzība uz ceļa, degvielas pievešana, nogādāšana autoservisā, taksometra pakalpojumi, nomas auto, palīdzība saskaņotā paziņojuma noformēšana – jebkurā diennakts laikā.
  5. Apdrošināšanas termiņš. Cena var atšķirties atkarībā no apdrošināšanas termiņa (piemēram, 6 mēneši vai gads).

Uzzini savas OCTA apdrošināšanas cenu!

{{coveredPopup.title}}

{{coveredPopup.description}}

{{item.badge}}
{{item.title}}
{{formattedPrice(item.price)}}
{{item.title}}
{{sparsePrice(price, true)}} €
{{coveredPopup.title}}

{{coveredPopup.descriptionCasco}}

{{coveredPopup.descriptionMtpl}}

Apdrošinājuma summa KASKO
{{transform.translate(title)}} {{value}}
Apdrošinātie riski

Mēs, BTA, atlīdzinām par personas, kura pie mums apdrošinājusi transportlīdzekli, nodarītajiem zaudējumiem ceļu satiksmes negadījumā, trešo personu (citu transportlīdzekļu īpašnieku, velosipēdistu, gājēju) ārstēšanās izdevumus, kā arī trešo personu īpašumam nodarītos zaudējumus.

{{coveredInfoTextMtplWithRoadAssistance}}

{{coveredPopup.title}}

{{coveredPopup.description}}

{{translation('one_property_covered_deductible')}} {{coveredPopup.deductible}} €
{{translation('one_property_covered_risks')}}
{{localized(value.tooltipDescription)}}
{{coveredPopup.coveredContent.title}}

{{coveredPopup.coveredContent.description}}

{{item.title}}
{{coveredPopup.formattedPrice(item.price)}} €/pers.
{{localized(risk.title)}}
{{coveredPopup.sparsePrice(price, true)}} €

Ļauj mums Tev atgādināt!

{{productReminderMessage}} {{productReminderDate}}.

Piekrītu saņemt īpašos piedāvājumus un informāciju
Sesija beigsies pēc:

{{sessionTimeout.formattedTime}}

popup_year_of_driver_license
btar_popup_vehicle_data
{{ fieldsPopupHeading }}
{{ cmsFields.youngestDriver.label }}
btar_age_not_in_range
no_youngest_driver_age_error_message
{{ cmsFields.drivingExperience.label }}
no_driving_experience_error_message
{{ cmsFields.territory.label }}
Lūdzu, norādi teritoriju!
{{ cmsFields.drivingExperienceLessThanThreeYears.label }}
Lūdzu, norādi vadīšanas pieredzi!
{{popup.textTitle}}
btar_please_wait

btar_popup_few_seconds

Cookie
Sīkdatnes
Cookies Settings
Sīkdatņu pārvaldība
Lai šī tīmekļa vietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes.
Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un mārketinga sīkdatnes.

Ja piekrītat visām sīkdatnēm, lūdzu, nospiediet “Piekrītu”.
Ja vēlaties atteikties no sīkdatnēm, lūdzu, nospiediet “Nepiekrītu“. Savu izvēli varat pārvaldīt, nospiežot “Pielāgot izvēli”.

Plašāku informāciju skatiet mūsu Sīkdatņu politikā
Plašāku informāciju skatiet mūsu
Sīkdatņu politikā

Funkcionalitātes (nepieciešamās) sīkdatnes

Šīs sīkdatnes ir nepieciešamas vietnes darbībai, un tās nevar atspējot. Šīs sīkdatnes var iedalīt sesijas sīkdatnēs un pastāvīgās sīkdatnēs, kuras nesaglabā personu identificējošu informāciju. Sesijas sīkdatnes tiek izdzēstas, tiklīdz Jūs pametīsiet šo vietni.


Statistikas sīkdatnes

Šīs sīkdatnes tiek izmantotas, lai novērtētu vietnes un datplūsmas avotu izmantošanu, lai iegūtu informāciju, kas nepieciešama vietnes darbības uzlabošanai. Šīs sīkdatnes palīdz mums noteikt, kuras tīmekļa vietnes sadaļas ir vispopulārākās, un uzzināt par lietotāju pārlūkošanas paradumiem. Šajā nolūkā mēs izmantojam Google Analytics statistikas rīku. Visa apkopotā informācija ir anonīma un pēc tās nav iespējams Jūs identificēt.


Mārketinga sīkdatnes

Šīs trešo pušu sīkdatnes tiek izmantotas, lai atbilstoši Jūsu vēlmēm parādītu personalizētas reklāmas. Mēs izmantojam sīkdatnes, kas palīdz mums apkopot informāciju par Jūsu lietošanas paradumiem šajā tīmekļa vietnē un ļauj mums uzzināt par Jūsu interesēm, lai mēs varētu rādīt tikai tās reklāmas, kas ir atbilstošas Jūsu lietošanas paradumiem. Ja nevēlaties, lai mēs Jums rādītu jebkādu reklāmu, atstājiet šo izvēlni tukšu.